luni, 27 decembrie 2010

BCA SAU CARAMIDA IN CONSTRUCTIIRidicarea unei clădiri trebuie să țină cont de calitatea materialelor de construcție, de factorii financiari și nu în ultimul rând de confortul pe care îl va experimenta proprietarul în noua locuință.

Când faci alegerea între cărămidă și BCA este indicat să ai în vedere aceste aspecte – raportul preț/calitate, rapiditate în execuție, eficiență, economie de materiale, rezistență, durabilitate etc.

Pentru cei mai mulți dintre noi, cărămida continuă să reprezinte un etalon în clasa materialelor de construcție. Chiar dacă este un compus foarte vechi, numeroasele calități îl mențin în topul preferințelor constructorilor.

Sunt cunoscute și apreciate durabilitatea, siguranța și rezistența de care dă dovadă cărămida. Construcțiile din blocuri de cărămidă prezintă izolație fonică și termică, rezistență la foc/umiditate/insecte, stil, confort, stabilitate, valoare pentru viitor. Este de înțeles de ce, de-a lungul secolelor, oamenii preferau acest material pentru ridicarea caselor.

Cărămida este favorită și pentru dimensiunile sale. O grosime de 375mm a pereților exteriori este ideală pentru ca locuința să fie solidă, ferită de frig sau de caniculă. Iar cărămida prezintă această grosime.

Atracția pentru acest material este ușor de înțeles, cuantificând plusurile de care dă dovadă. Totuși, tehnologiile moderne nu au reușit să conceapă un alt element cu trăsături superioare cărămizii?

BCA-ul pare o invenție care concurează serios cărămida. Fabricat din nisip, apă, ciment, respectiv calcar calcinat și var, acest produs natural reciclabil este un excelent termoizolator, mai ușor decât cărămida, rezistent la foc, simplu de instalat, cu o izolație fonică foarte bună și cu un raport preț-calitate de invidiat.

Manopera este cu aproape 50% mai ieftină decât în cazul unei construcţii din cărămidă. Dar, pentru ca o casă executată din BCA să prezinte eficiență și calități superioare, este obligatoriu ca blocurile să fie aliniate perfect, mortarul să fie cel indicat de către producătorul de BCA, grosimea elementului să fie de 30cm, orice denivelare să fie înlăturată și praful rezultat în urma șlefuirii îndepărtat.

Datorită caracteristicilor tehnice deosebite, izolarea termică, fonică sau ignifugă nu mai sunt necesare.

Singurul neajuns al BCA-ului constă în lipsa calităților portante. De aceea este recomandat doar pentru pereții care nu suportă greutatea imobilului, structura de rezistență fiind executată cu cadre din beton armat sau elemente metalice.

Dintre cele două materiale, pe care îl preferi pentru construcția casei? Ce variantă crezi că te avantajează cel mai mult?

Preturi pentru manopera valabile in 2018

Tencuieli clasice:  12 -14ron/mp Gletuit pereti si tavane:5 ron/mp pe strat Slefuit+amorsat :2 ron/mp Zugravit. 3-4 ron/mp Montaj gr...