miercuri, 31 martie 2010

Cum se monteaza parchetul laminat

Pregatirea suprafetei pe care se monteaza parchetul laminat
Suprafata pe care veti monta parchetul laminat trebuie sa fie uscata, solida si dreapta. O suprafata este considerata dreapta daca diferenta de nivele este mai mica de 1 mm pe o lungime de 1m liniar. Bucati de fibra pot fi folosite pentru a nivela mici deviatii, acestea contribuind si la o izolare termala si fonica. Diferentele de nivel trebuiesc aduse la parametrii descrisi anterior inainte de-a monta parchetul.
In functie de tipul suportului pe care se va face montajul se vor face anumite pregatiri.
Pentru suprafete de lemn
- Eliminati orice capete de cuie si umpleti golurile dintre scanduri pentru a avea o suprafata cat mai neteda.
- Daca montati parchetul laminat la etaj, incercati sa reparati podeaua utilizand holt-suruburi si surubelnite pentru a nu strica tavanul de la etajul inferior.
- Verificati existenta unor tevi sau cabluri electrice in parchet pentru a evita acele zone cand bateti cuie sau insurubati holt-suruburi.
- Incercati sa nivelati diferentele de nivel ale podelei prin aschierea zonelor inalte si umplerea zonelor joase.
Pregatirea suprafetelor din ciment
Unele suprafete de ciment au zone mai ridicate ce vor trebui nivelate, dar cel mai usor se realizeaza nivelarea cu ajutorul unei sape autonivelante.
In acest caz se amesteca un compus asemananator cimentului intr-o galeata cu apa, dupa care se toarna continutul pe suprafata cimentata. Sapa autonivelanta se va intinde pe suprafata cimentata si va egaliza denivelarile. Se recomana o perioada de uscare de o zi/ mm de sapa autonivelanta inainte de-a monta parchetul laminat. Adica daca avem 30mm inseamna ca ar fi recomandabil sa asteptam 30 de zile pana la uscare.
Protectie la umiditate
Se recomanda utilizarea unei folii de nailon sau a altor materiale ce impiedica raspandirea umezelii ca un prim strat al suprafetei pe care se va monta parchetul. Grosimea foliei poate fi pana in 2 mm.
Protectie fonica
Pentru a evita sunete neplacute, precum scartaitul parchetului se recomanda utilizarea unui strat de izolator fonic, o membrana cu grosime de circa 2 mm.
Usile
Asigurati-va ca usile se pot deschide si dupa ce s-a montat parchetul laminat. Pentru aceatsa plasati sub usa o bucata de parchet laminat, iar sub acesta materialele izolatoare si vedeti daca usile se mai deschid cum trebuie. In caz ngativ marcati pe usa cat trebuie sa taiati din aceasta pentru ca totul sa fie in regula.
Daca ati mai planificat operatii legate de tevile si firele de curent realizati-le inainte de-a va monta parchetul.
Taierea parchetului laminat
Va trebui sa taiati parchetul laminat pentru a se potrivi cu forma camerei in care este montat. Dimensiunile trebuie sa fie mai mici cu circa 15 mm decat marginile efective ale camerei pentru in timp parchetul se mai modifica din punc de vedere al dimensiunilor si exista riscul de-a se “umfla”.
Pentru taiere folositi un fierastrau puternic si incepeti taierea de pe suprafata ce nu are model pe ea, evitand astfel deteriorarea aspectului placii. Asigurati-va ca taietura este dreapta pentru a evita aparitia unor spatii goale datirate taieturior strambe.
Alegerea directiei de montare
Majoritatea producatorilor recomanda instalarea pe lungimea camerei. Acest lucru nu este insa obligatoriu daca placile rezultate devin foarte lungi si greu de manevrat.
Montarea primului rand
Puneti prima placa cu la perete si folositi doua distantiere pentru a obtine o distanta de cel putin 15 mm pana la perete. Verificati alinierea si daca unghiul este drept. Dupa aceea adaugati o noua placa la prima avand grija la imbinari. In acest mod construiti primul rand de placi.
Aveti grija la sfarsitul randului sa masurati corect cat va mai trebuie, luand in considerare si distanta de 15 mm.
Inceputul unui nou rand
Cand incepeti un nou rand utilizati o placuta de cel putin 30 cm lungime pentru a sigura stabilitate randului. Evitati ca imbinarile placilor sa fie coliniare. Ideea este ca sa nu aveti nici o imbinare pe aceeasi linie pe doua randuri consecutive. Evitand asta obtineti un parchet mai rezistent
Ultimul Rand
Cand ajungeti la ultimul rand trebuie sa masurati cu exactitate dimensiunile necesare luand in considerare si cei 15mm, precum si modul de inserare a placilor de pe acel rand, doearece ele trebuie sa intre sub un anumit unghi incident placilor de pe randul anterior cat si peretelui.
Pentru a da stralucire parchetului laminat maturati-l dupa incheierea lucrarii sau aspirati-l cu peria lasata jos. De asemenea se pot utiliza substante speciale pentru curatirea si lustruirea parchetului laminat.
Pentru mai bune rezultate apelati la un specialist.
Pret mediu manopera: =8 lei

Preturi manopera 2023

 Acestea sunt preturile pentru manopera practicate in anul 2023 -tencuieli : clasice 35 ron/mp -tencuieli mecanizate: 20 RON/mp -gleturi: 7 ...