
REABILITAREA TERMICA A CLADIRII
Reabilitarea termica este:
-o investitie destul de costisitoare,care implica mobilizarea unor importante resurse umane, materiale si financiare,dar care se amortizeaza intr-un timp relativ scurt.Valoarea imobiliara a locuintelor reabilitate termic este superioara celor nereabilitate.
-suma masurilor si actiunilor care conduc la reducerea pierderilor de caldura, a consumurilor de energie si combustibil si implicit la reducerea costurilor de întretinere, de alimentare cu apa calda de consum, îmbunatatind în acelasi timp conditiile de igiena si confort termic interior al cladirilor .
-imbunatatirea performantelor de izolare termica a elementelor de constructie care delimiteaza de exterior spatiile interioare incalzite si cresterea eficientei energetice a instalatiilor interioare de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, a centralelor termice, punctelor termice si a retelelor de distributie care se gasesc in interiorul cladirilor sau adiacente acestora.
Atentie!
La eliberarea certificatului energetic al cladirii si a autorizatiei de construire pentru lucrarile de reabilitare termica se acorda scutiri de taxe acelor proprietari care vor sa reabiliteze sau sa modernizeze termic cladirile de locuit aflate in proprietate.
Termosistem (izolare cu polistiren)
În cazul în care detineti o locuinta, cheltuielile de energie reprezinta aproximativ 40% din cheltuielile dumneavoastra pentru imobil. Dintre acestea, o mare parte se datoreaza pierderilor termice. O simpla diagnosticare termica a imobilului în care locuiti (în cazul în care stati la bloc va fi necesar sa cereti sprijinul administratorului si sa aveti acordul celorlalti locatari) va va permite definirea lucrarilor prioritare de efectuat, evaluarea costurilor si rentabilitatea lucrarilor necesare.
Sistemele de izolare termica compozite sunt utilizate de circa 40 de ani in izolarea termica a peretilor exteriori ai cladirilor. Ele imbraca practic la exterior intreaga cladire, creand o manta termica continua.
Termosistemul este o solutie de izolare termica a constructiilor la exterior.El se utilizeaza pentru îmbunatatirea performantelor termoenergetice la constructiile verticale, noi sau vechi, pe suprafete de zidarie (de caramida, blocuri ceramice, BCA,BCU) sau beton, suprafetele putând fi tencuite sau netencuite
Pentru a realiza acest lucru se îmbraca constructia cu un strat de polistiren expandat sau extrudat de fatada, care se acopera apoi cu un pachet armat de mortare.
Termosistemul reprezinta o structura compusa din:
- strat de mortar adeziv
- strat termoizolant - placi din polistiren expandat ignifugat
- strat de protectie din mortar adeziv armat cu plasa din fibre de sticla
- strat de grund pentru fixarea stratului final
- strat final - tencuiala decorativa, vopsea lavabila de exterior
Termosistemul se poate aplica pe toate straturile suport portante (zidarii, beton, fatade tencuite, placaje diverse). Putem îmbunatati astfel izolarea termica atât în cazul cladirilor noi cât si la cele vechi pe care le renovam.
Avantajele termosistemului sunt:
- izolare termica buna: pierderile de caldura prin peretele cu termosistem sunt minime;
- termoizolatie exterioara: elimina pierderile de spatiu locativ;
- are greutate redusa: nu încarca semnificativ elementele structurale ale cladirii, aspect important în cazul renovarilor;
- rentabilitate mare în timp: economie de bani prin economie de energie;
- eliminarea puntilor termice;
- reabilitarea aspectului estetic al cladirii.