duminică, 30 ianuarie 2011

MONTAREA LAMBRIULUI














Lambriurile sunt întotdeauna prevăzute cu nut şi feder.
Ele sunt formate dintr-un miez şi un strat decorativ. Ca miez sunt folosite placajele sau MDF
Ca strat decorativ sunt folosite furnire din lemn natural, imitaţii de lemn sau diverse modele fanteziste.

Prin lambriu se înţeleg piesele din lemn masiv prevăzute cu nut şi feder. Lemnul profilat se fabrică frecvent din molid. Faţa vizibilă poate fi prevăzută cu un profil configurat (casă rustică, softline etc.). Suprafaţa poate fi tratată cu un lac incolor, vopsită cu vopsea pe bază de ulei sau ceruită. Apoi puteţi aplica glazură colorată, vopsea lavabilă sau lacuri.

Pentru îmbrăcarea tavanului este necesară o construcţie suport din scânduri rindeluite. Scândurile se fixează prin înşurubare la distanţe de circa 60 cm, perpendicular pe direcţia de aşezare a îmbrăcămintei.
Pentru racordarea tavanelor de lambriu la perete este potrivită o ramă de mascare a rosturilor. Pentru aceasta folosiţi şipci rindeluite de cca. 6 cm lăţime şi de grosimea scândurilor suport rindeluite.
Aceste şipci de mascare a rosturilor se vor fixa de tavan la fel ca şi structura suport.
O latură îngustă a acestor şipci va fi tăiată diagonal pentru a sta mai bine în locul de trecere de la tavan la perete.
Înaintea pozării lambriului trebuie verificată planeitatea şi orizontalitatea structurii portante cu nivela cu bulă şi eventual corectată cu ajutorul unor adaosuri subţiri. Toarte speciale sau şuruburi distanţiere facilitează ajustarea structurii suport.
Fixaţi cu cuie câte o clemă de capăt pe structura portantă.
Federul aflat în primul rând de scânduri se rindeluieşte. Se rindeluieşte respectiv se îndepărtează nutul primului rând astfel încât să rămână o suprafaţă netedă de conexiune.

Apoi scândura se presează cu federul în clema de capăt şi se fixează dinspre latura cu nut de feder cu o clemă profilată, cu ajutorul unui aparat de plantat cuie, a unei şurubelniţe sau cu un capsator, în funcţie de tipul clemei. Se pozează următoarea scândură şi se fixează cu cleme, aşa cum am explicat anterior. Operaţiunea se repetă până când terminaţi de acoperit suprafaţa dorită.

Pentru a fixa invizibil şi ultima scândură se folosesc cleme speciale de încheiere.
Racordarea la perete se poate face cu scânduri de tavan cu muchia profilată la 45°. Scândurile de închidere se fixează cu cuişoare sau cu adeziv pentru montaj.

Mai exista si lambriul din PVC, mai ieftin, mai usor de montat dar fara a avea farmecul celui din lemn. Alt dezavantaj observat de mine este faptul ca electrizeaza repede.

Pretul manoperei este mic :10 ron/mp,iar timpul de executie foarte redus.

Preturi manopera 2023

 Acestea sunt preturile pentru manopera practicate in anul 2023 -tencuieli : clasice 35 ron/mp -tencuieli mecanizate: 20 RON/mp -gleturi: 7 ...